• Dahlia

  28 juli 2018

  Dahlia “voor altijd de jouwe”

  De verering en het verval zijn mijn uitgangspunten voor deze Dahlia tentoonstelling bij Galerie De Ploegh. Van 2-30 september 2018
  Objecten van glas hout en was vormen ruimtelijke bloem-collages, verval en herinneringen. Het thema riep veel beelden op van vroeger, waar ik ze in de boerderijtuinen zag staan, het altijd zomer en zondag was en de tijd stil stond.

  “De vorm van de Dahlia is vreselijk perfect, maar als ik ze laat besterven komt de schoonheid pas echt tot leven”

  Ik heb jaren geleden vele foto’s gemaakt van de Dahlia’s vlakbij mijn atelier, in het Soesterkwartier Amersfoort. De mooiste Dahlia’s “in verval” haalde ik van de compost hoop. Prachtige in volle bloei Dahlia’s die ik meenam naar m’n atelier en buiten liet liggen om ze zo langzamerhand van hun schoonheid te laten ontmantelen. Deze schoonheid van het verval raakte me enorm. De kleuren vervagen, worden dieper en de vorm raakt in onbalans.

  De wildheid, de ongelooflijk vele bloemblaadjes, de vlezige stengels en vette volle bollen hebben iets menselijks.  Vleselijk, verval, vocht en het rottingsproces van de verkleurende Dahlia’s heb ik geprobeerd te vangen in de glas en was-modellen

  Voor de glas-techniek casting en pâte de verre, maak je eerst was-modellen om ze vervolgens in gips te gieten, uit te stomen, met glas te vullen, heet te stoken en weer af te koelen. Soms zijn deze was-modellen te mooi om te smelten zodat ik ze direct verwerk.

  Bloem en kalk vindt zoute wegen, 
  in het wonderlijke water.
  Kleine schepping die ik bijdraag
  is voor heden, nooit voor later.

  Ans Bakker

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 356 keer bekeken

 • De KUS T

  16 juli 2018

  Met de voeten in de aarde
  En het water tot de rand
  Hoef ik nooit meer iets te maken
  dat wat langer houdt of stand.

  Bloem en kalk vindt zoute wegen 
  in het wonderlijke water
  Kleine schepping die ik bijdraag
  is voor heden, nooit voor later.

  Nieuwe rondes nieuwe prijzen:)
  nooit meer luistren naar de wijzen.
  Tijd nog even, tijd voor anders
  k'weet niet zichtbaar
  Waterlanders

  Ans
  Juli 2018

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 304 keer bekeken

 • Hemels Waterland Luchter

  10 februari 2018

  http://www.artemisamsterdam.com/nl/De fantastische opening van de epositie "WATER" sinds 8-2-2018 in het Artemis Dutch Design Hotel Amsterdam. Mijn Kroonluchter "Hemels Waterland" is te zien samen met het werk van 13 andere kunstenaars en designers: A versus A, Ans Bakker, Marion Buijink, veronique Driedonks, Juul Rameau, Teresa van Dongen, Lotofstof, Locollection, Spruitje, Roos Soetekouw, Suus Kooijman, Yuri van Zeijl, Laulabel
  Hier de mooie Catalogus van de expo "WATER"

  Het was een fantastische opening met een overheerlijk spannend waterbuffet, heerlijke drankjes en watertjes, noordzeegerechten, ijsbollen, en druppelbonbons. De mooiste opening die ik mee heb gemaakt FANTASTICH! De foto's volgen spoedig. 
  Hier alvast de mooie kiekjes van de Luchter. 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 372 keer bekeken

 • De Oesterkeet

  26 januari 2018

  De Oesterkeet is een Short-Art-Stay. (SAS)
  Een klein Kunstverblijf (mini-galerie) waar je even kunt vertoeven. 
  Om een indruk te krijgen van de ideeën en de kunstwerken van kunstenaar kun je in de wereld van de maker duiken. Je krijgt zicht op de schepping van de kunstwerken en de wereld die voorafgaat aan de glasobjecten van Ans Bakker. Een inkijkje in het leven, de afzondering en de inspiratieplaatsen van de kunstenaar. Laat je op dezelfde manier beïnvloeden door de natuur, het landschap van de Oosterschelde en het "Zeeuwse Licht"
  Geniet van je S.A.S (Short Art Stay) "De Oesterkeet". 
  De S.A.S biedt ruimte om zelf tot inspiratie te komen.
  Nogal wiedes dat deze "Oesterkeet" een kunstwerk op zich is en een schat aan unieke parels herbergt waar je graag tussen wilt vertoeven (en ook allemaal te koop zijn)
  De ideeen, de kunstobjecten, de meeste materialen, zelfs de keet is er al.
  Maar zoals je ziet moet deze nog verbouwd worden.Met crowdfunding "Voordekunst" hoop ik dat dit project spoedig tot stand kan komen met jou hulp. En om de snelheid erin te houden ben ik p zoek naar een paar vrijwilligers die samen met mij de keet kunnen verbouwen. Stuur me een mail voor meer info. Je hoort snel meer....:)Ik hoop dat je me wilt steunen.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 512 keer bekeken

 • Glasmuseum Coesfeld

  3 september 2017

  Heel blij dat ik mn werk "Ode aan de Oosterschelde" niet meer hoef te verhuizen naar een gallery want het is verkocht aan het Glasmuseum Ernsting Stiftung Alter Hof Herding in Coesfeld. Gisteren tijdens de tentoonstelling -Glas aus Belgien- werd ik blij verrast met de rode sticker bij mn werk. Er werden in totaal 13 werken van de tentoonstelling aangekocht door het museum. 

  Het is een prachtige tentoonstelling met werk van 14 kunstenaars die hun opleiding hebben gevolgd aan het IKA Glasafdeling Instituut voor Kunst en Ambacht te Mechelen BE.

  Deelnemende glaskunstenaars:
  Ans Bakker, Thérèse Bouwens-van Herwaarden,
  Chris de Bok, Marre Geesink, Krista Israel, Anne Notebaert, Wilma van Rees, Rini Ronckers, Myriam Thomas,
  Ingrid van Kelder, Ton van Looijen, Ireen van Praet,
  Natalia Vladychko, en Tinne Vroonen.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 652 keer bekeken

 • Home

  9 augustus 2017

  Dag Zomer, welkom later.

  Sand, seaweed, stones and my shadow. 
  Thrown into the lap, one with nature, one with sea. 
  The long time Child is home

  Ans Bakker

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 494 keer bekeken

 • Klaar! (Kunst en Varen 4)

  2 april 2017

  Nog een kleine 2 weken te gaan voor mn object wordt geplaats in de grach van Amersfoort. Er zijn nog heel wat veranderingen gemaakt om te zorgen dat het een veilige tocht wordt.:)Zaterdag 15 april gaat ze te water en kun je alvast de opbouw meemaken. tot gauw:)

  Ans Bakker
  Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven!
  2017
  glas

  Oorspronkelijk was een Heilig Huisje een kapelletje, maar later werd het ook een schertsende uitdrukking voor een café, waar men het slappe bier kon drinken dat vanaf de Middeleeuwen onze nationale volksdrank was. Ans Bakker koos dit gegeven als uitgangspunt voor haar werk. 

  Amersfoort kende vanaf de Middeleeuwen een bloeiende bierindustrie. Op het hoogtepunt waren er rond de 350 brouwerijen in de stad. Er waren opvallend veel vrouwen betrokken bij het brouwproces. Niet alleen als knecht, maar ook als eigenaresse van een brouwerij. Brouwen was vrouwenwerk. 

  De meeste brouwerijen stonden aan de Langegracht en Kortegracht. Zo kon men snel aan (vervuild!) water voor het bier komen en konden biervaten makkelijk vervoerd worden. Vanaf de 18e eeuw werd gebruik gemaakt van zuiver bronwater, dat tot op de dag van vandaag uit de buitengebieden naar de stad stroomt.

  In ‘Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven!’ staan de bierglazen en borsten voor vruchtbaarheid en de zuivere liefde, een van de belangrijkste heilige huisjes in ons leven. Een huisje waar we maar beter niet teveel aan kunnen tornen.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 579 keer bekeken

 • Passie pensioneert nooit!

  10 maart 2017

  Leuk artikel van allemaal 50 plussers die gepassioneerd bezig zijn:) Dank Jan van Opstal!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 704 keer bekeken

 • De liefde (Kunst en Varen 3)

  1 maart 2017

  ‚Äč“De liefde schenkt volle glazen die nooit lessen”
   


  Sinds een week of 2 kan ik mijn oven weer gebruiken! Mijn buur is verhuisd.

  Ruim anderhalf jaar had ik een buur die met grote gewichten de vloer van het hele pand deed lang deed schudden……onmogelijk om te stoken.


  Dan kan ik nu eindelijk starten met het smelten van mijn nieuwe project, de glazen:!!

  De stalen mallen zijn klaar, de oven staat aan, en alles klopt!

  De bierglazen versmelt ik tot borsten om zo de symboliek van de liefde en scheppende kracht weer te geven. Al die glazen samen vormen een kroonluchter die een mooie plek krijgt bij "Kunst en Varen" te zien vanaf 1 mei t/m 31 oktober 2017.

   

  Vandaag bezocht  ik in Utrecht het Catharijne Convent, de tentoonstelling Maria en zocht naar de borsten van Maria. Opvallend was dat Maria amper te zien was met ontblote borsten. 

  Ik vond 1 klein beeldje van Maria Lactans uit 1350 en dit prachtige schilderij..(even de naam van de naam kwijt, wie weet het?)

   

  Amersfoort was sinds de Middeleeuwen honderden jaren een echte bierstad. De vele brouwerijen in Amersfoort gebruikten de Lange- en Korte-gracht als bron voor brouwwater. Pas in de 18de eeuw werd het zuivere Amersfoortse bronwater gebruikt. 

  Een cafe werd ook wel een heilig huisje genoemd. Oorspronkelijk was een Heilig Huisje een kapelletje. Bij uitbreiding werd het ook een schertsende uitdrukkingvoor een café.

  Wie op bedevaart ging en onderweg bij alle heilige huisjes aanlegde, kwam uiteindelijk behoorlijk beschonken in het bedevaartsoord aan, of zelfs helemaal niet. Slap bier was van de Middeleeuwen tot in de 17de eeuw de volksdrank.

   

  wordt vervolgd:)

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 589 keer bekeken

 • Heilige huisjes op het water - Kunst en Varen ( 2)

  10 februari 2017

  "Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven".
   
  "Sharing Abundance"

  Kunst & varen – heilige huisjes

  Kunst & varen is een kunstroute langs de grachten van Amersfoort, dwars door het historische centrum. In een boot van Waterlijn geniet u al varend van kunst in de stad en krijgt u uitleg van een verteller. Ook wie zich lopend of fietsend door de stad verplaatst kan de route volgen. Het thema van Kunst & varen 2017 is ‘heilige huisjes’. Net als de kunstenaars van De Stijl destijds, laten hedendaagse kunstenaars zien dat er nog heel wat heilige huisjes zijn die op de schop kunnen.
  De voorbereiding voor "Kunst en Varen 2017" is in volle gang. Vanaf 29 april t/m 29 oktober kun je vanaf het water de kunst langs de kaden bekijken.

  De Bierpullen druppelen binnen:) voor mijn object/ bijdrage aan de KunstVaarRoute Amersfoort voorjaar 2017. Met dank aan Waterlijn Rondvaarten Amersfoort, Katjuscha OtteHerman Dummer en Lidy Bartels van de Kringloopwinkel Zwaaikom Dank! (Ik kan nog veel meer bierpullen gebruiken:))mocht je nog wat hebben staan?) Inmiddels heb ik met hulp van de geweldige Kringloop Zwaaikom al 100-tallen prachtige glazen bierpullen verzameld! Dankjewel Kringloop!

  De stalen mallen voor het versmelten van het glas worden nu gemaakt en volgende week gaat de oven aan met de eerste rondborstige proef-glazen.

  Dit is de plek in de Amersfoortse grachten waar mijn werk voor de Waterlijk Kunst Vaar Route komt te hangen.
  Ter hoogte van Het Sprenkel (ICI Paris in de stad) in de Langestraat hoek Zuidsingel waar je onderdoor vaart voordat je op de plek komt.

  "Daar waar de liefde zichzelf schenkt zal je levenslustig worden als je het Liefdes-glas durft te heffen"
  Wordt vervolgd...lees m'n vorige blog: "Kunst en Varen 2017
  voor meer info: Kunst en Varen-Heilige Huisjes

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 715 keer bekeken

 • Meer blogs >>