• 1* New Glass Now, Corning, New York

  10 mei 2019

  8 mei 2019 Ik pak mn koffer, een kleine, dan kan ik in Detroit makkelijk overstappen naar Elmira, Corning NY. Ik neem nog snel een boek mee en kies Vincent's boek. Misschien fijn te lezen hoe hij het deed. Later in mijn hotel lees ik: Met Van Gogh begint het drama van de kunstenaar die zich buitengesloten voelt van een samenleving die niets met zijn werk doet en van hem een onaangepaste persoon maakt, een kandidaat voor de waanzin. Dat geldt niet alleen voor Van Gogh: een pragmatische samenleving die in werk slechts een winstoogmerk ziet, kan iedereen verstoten die nadenkt over de toestand en het lot van de mensheid en die het slechte geweten van de anderen blootlegt. Aldus de achterzijde van de kaft...... In het vliegtuig 3 uren later speelt ook Vincents film. “At Eternity’s Gate” mooier kan ik het niet maken❤️ Na ongeveer 5 uur in de lucht is buiten het licht zo helder dat iedereen de raampjes dicht heeft en film kijkt. We vliegen over een prachtig ijslandschap van de Noordelijke Atlantische oceaan en Canada. Prachtige bergen als grintstructuren zwart asfalt met witte sneeuw. Witte rivieren van ijs en donkergrijze glooiende bergjes. Zwarte slingers van donker bevroren water met witte sneeuwranden. Witte pluizewolken als bomen hangen erboven keurig in rijtjes. Er zijn ook wegen te zien. Hele lange oneindige rechte wegen. Daarna kijk ik een volgende film: Artic, een prachtige film over een vliegtuig wat neestort in het poolgebied.....Ik weet nu hoe ik moet overleven in de kou. I Ik kom aan in Detroit. Nee geen bagage: “Welcome home mem” begroet iemand me. Als ik door de douane ga hoop ik dat mijn glittertasje met tientallen glazen mosselmedaillons niet ondekt wordt..... het is een uur voordat Ajax speelt want de douanier vraagt me wat ik kom doen, waar ik verblijf, of ik verkoopwaar heb aan te geven, business or holliday, en of ik Ajax ken;) Ik moet vreselijk lachen en het ijs is gebroken. Ik wacht 3 uur op de volgende vlucht waarin alle weersvoorspellingen zijn af te lezen van de voorbijgangers. Na het wachten worden alle rangen en standen vliegtickets keurig omgeroepen naar de omstanders niet verder als 2 meter van de incheckbalie. Mijn 4cm boven de breedte maatkoffertje past niet op rolletjes door het gangpad dus dat wordt dragen. Alsof ik de trein neem ga ik op mn stoel zitten 26j. In drie kwartier zijn we in een groene oase beland. Fris, helder, ruim, laag en vlak met heuvels van bomen. Nog niet alles groen maar dat wil het wel. Binnen een half uur heb ik een rondleiding van de taxi en beland ik in mijn hotel terug in de jaren 70. Bekaf.

  Lees meer >> | 636 keer bekeken

 • New Glass Now Premiere Party 11 may 2019

  6 mei 2019

  https://mailchi.mp/cmog/save-the-date-new-glass-now-361631?e=274dcc151b

  Lees meer >> | 299 keer bekeken

 • Zeeuws Licht in Singer Laren

  26 maart 2019

  foto: Zeeuws Licht no.15

  Ik probeer uit te leggen hoe het voelt als je aan het water staat, de Oosterschelde. Dat je de grote zwarte basaltblokken ziet kleuren, het water ziet spiegelen, en de momenten dat dat telkens weer verandert nooit meer dezelfde zijn. Het laat zich zien en ik fiets er als een gehaaste naartoe, want anders ben ik te laat. Het wacht op me… de intense kleuren, de oervormen van steen, de slikken, zand, water, klei, de geluiden, getijden en kleuren. De beleving van dat moment sla ik op in mijn stuwmeer. Ik heb een ruimer begrip gekregen voor waanzin, want het is eigenlijk geen doen om steeds weer nieuwe dingen te maken die een beeld geven van wat ik zie of bedoel. Ik kan alleen in het moment zijn. 

  Deze nieuwe serie ‘Zeeuws Licht’ komt steeds dichter bij wat ik ervaar. Het gaat niet meer over schoonheid, maar over kracht en overgave.
  Vanaf 17 april t/m 19 mei te zien in het Singer Museum Laren
  english:_____________________________________________________________________

  I’m trying  to explain what it feels like to stand by the water, the Oosterschelde. To see the big black basalt blocks colouring, the water mirroring, and the moments that everything is changing over and over again, never being the way it was before. It’s showing itself.
  I had to hurry, otherwise I would have been too late. They’re all waiting for me: the intense colours, the archetypes of stone, the mud, sand, water, clay, the sounds, tides and colours. I’m storing the experience of that very moment in my reservoir. 
  I’ve gained a broader understanding of madness, as it’s not really a matter of constantly making new things that present an image of what I see or mean. I can only be in the moment. 

  This new series of 'Zeeuws Licht' is getting closer and closer to what I’m experiencing. It’s no longer about beauty, but about strength and surrender.

  On view from 17 April to 19 May in the Singer Museum Laren.

  Lees meer >> | 325 keer bekeken

 • Zeeuws Licht

  10 maart 2019

  One of the new glass pieces: “Zeeuws Licht” (no.12)

  I have to clean and polish them but before I have to feel comfortable with my new Love ones, look at them and feel them. Do they need more or less sand? Do the need sandblaster or carving?
  Its always like gardening. They need a good place to grow, sun, love and people.
  This is a first picture of it but I think it needs a man or women or my child to carry it to the water. I think I take it next week to Zeeland, to the Oosterschelde where it wil find its place between the black basalt blocks and its yellow lichens, the slippery green algae that mercilessly attach themselves to the black rocks.
  There she is at home. 
  #zeeuwslicht #ansbakkerglass #contemporaryart#contemporaryglass #moderninteriors#luxurylifestyle

  Lees meer >> | 327 keer bekeken

 • Winter 2018/ 2019

  6 februari 2019

  Als de sneeuw valt is het januari 2019.
  In Zeeland doe ik nieuwe energie op om een nieuw jaar in te gaan. De omgeving is prachtig en het wit is een nieuw en schoon doek voor een nieuw kleurenpallet:)!

  Lees meer >> | 321 keer bekeken

 • Dahlia

  28 juli 2018

  Dahlia “voor altijd de jouwe”

  De verering en het verval zijn mijn uitgangspunten voor deze Dahlia tentoonstelling bij Galerie De Ploegh. Van 2-30 september 2018
  Objecten van glas hout en was vormen ruimtelijke bloem-collages, verval en herinneringen. Het thema riep veel beelden op van vroeger, waar ik ze in de boerderijtuinen zag staan, het altijd zomer en zondag was en de tijd stil stond.

  “De vorm van de Dahlia is vreselijk perfect, maar als ik ze laat besterven komt de schoonheid pas echt tot leven”

  Ik heb jaren geleden vele foto’s gemaakt van de Dahlia’s vlakbij mijn atelier, in het Soesterkwartier Amersfoort. De mooiste Dahlia’s “in verval” haalde ik van de compost hoop. Prachtige in volle bloei Dahlia’s die ik meenam naar m’n atelier en buiten liet liggen om ze zo langzamerhand van hun schoonheid te laten ontmantelen. Deze schoonheid van het verval raakte me enorm. De kleuren vervagen, worden dieper en de vorm raakt in onbalans.

  De wildheid, de ongelooflijk vele bloemblaadjes, de vlezige stengels en vette volle bollen hebben iets menselijks.  Vleselijk, verval, vocht en het rottingsproces van de verkleurende Dahlia’s heb ik geprobeerd te vangen in de glas en was-modellen

  Voor de glas-techniek casting en pâte de verre, maak je eerst was-modellen om ze vervolgens in gips te gieten, uit te stomen, met glas te vullen, heet te stoken en weer af te koelen. Soms zijn deze was-modellen te mooi om te smelten zodat ik ze direct verwerk.

  Bloem en kalk vindt zoute wegen, 
  in het wonderlijke water.
  Kleine schepping die ik bijdraag
  is voor heden, nooit voor later.

  Ans Bakker

   

   

  Lees meer >> | 549 keer bekeken

 • De KUS T

  16 juli 2018

  Met de voeten in de aarde
  En het water tot de rand
  Hoef ik nooit meer iets te maken
  dat wat langer houdt of stand.

  Bloem en kalk vindt zoute wegen 
  in het wonderlijke water
  Kleine schepping die ik bijdraag
  is voor heden, nooit voor later.

  Nieuwe rondes nieuwe prijzen:)
  nooit meer luistren naar de wijzen.
  Tijd nog even, tijd voor anders
  k'weet niet zichtbaar
  Waterlanders

  Ans
  Juli 2018

   

   

  Lees meer >> | 439 keer bekeken

 • Hemels Waterland Luchter

  10 februari 2018

  http://www.artemisamsterdam.com/nl/De fantastische opening van de epositie "WATER" sinds 8-2-2018 in het Artemis Dutch Design Hotel Amsterdam. Mijn Kroonluchter "Hemels Waterland" is te zien samen met het werk van 13 andere kunstenaars en designers: A versus A, Ans Bakker, Marion Buijink, veronique Driedonks, Juul Rameau, Teresa van Dongen, Lotofstof, Locollection, Spruitje, Roos Soetekouw, Suus Kooijman, Yuri van Zeijl, Laulabel
  Hier de mooie Catalogus van de expo "WATER"

  Het was een fantastische opening met een overheerlijk spannend waterbuffet, heerlijke drankjes en watertjes, noordzeegerechten, ijsbollen, en druppelbonbons. De mooiste opening die ik mee heb gemaakt FANTASTICH! De foto's volgen spoedig. 
  Hier alvast de mooie kiekjes van de Luchter. 

  Lees meer >> | 506 keer bekeken

 • De Oesterkeet

  26 januari 2018

  De Oesterkeet is een Short-Art-Stay. (SAS)
  Een klein Kunstverblijf (mini-galerie) waar je even kunt vertoeven. 
  Om een indruk te krijgen van de ideeën en de kunstwerken van kunstenaar kun je in de wereld van de maker duiken. Je krijgt zicht op de schepping van de kunstwerken en de wereld die voorafgaat aan de glasobjecten van Ans Bakker. Een inkijkje in het leven, de afzondering en de inspiratieplaatsen van de kunstenaar. Laat je op dezelfde manier beïnvloeden door de natuur, het landschap van de Oosterschelde en het "Zeeuwse Licht"
  Geniet van je S.A.S (Short Art Stay) "De Oesterkeet". 
  De S.A.S biedt ruimte om zelf tot inspiratie te komen.
  Nogal wiedes dat deze "Oesterkeet" een kunstwerk op zich is en een schat aan unieke parels herbergt waar je graag tussen wilt vertoeven (en ook allemaal te koop zijn)
  De ideeen, de kunstobjecten, de meeste materialen, zelfs de keet is er al.
  Maar zoals je ziet moet deze nog verbouwd worden.Met crowdfunding "Voordekunst" hoop ik dat dit project spoedig tot stand kan komen met jou hulp. En om de snelheid erin te houden ben ik p zoek naar een paar vrijwilligers die samen met mij de keet kunnen verbouwen. Stuur me een mail voor meer info. Je hoort snel meer....:)Ik hoop dat je me wilt steunen.

  Lees meer >> | 705 keer bekeken

 • Glasmuseum Coesfeld

  3 september 2017

  Heel blij dat ik mn werk "Ode aan de Oosterschelde" niet meer hoef te verhuizen naar een gallery want het is verkocht aan het Glasmuseum Ernsting Stiftung Alter Hof Herding in Coesfeld. Gisteren tijdens de tentoonstelling -Glas aus Belgien- werd ik blij verrast met de rode sticker bij mn werk. Er werden in totaal 13 werken van de tentoonstelling aangekocht door het museum. 

  Het is een prachtige tentoonstelling met werk van 14 kunstenaars die hun opleiding hebben gevolgd aan het IKA Glasafdeling Instituut voor Kunst en Ambacht te Mechelen BE.

  Deelnemende glaskunstenaars:
  Ans Bakker, Thérèse Bouwens-van Herwaarden,
  Chris de Bok, Marre Geesink, Krista Israel, Anne Notebaert, Wilma van Rees, Rini Ronckers, Myriam Thomas,
  Ingrid van Kelder, Ton van Looijen, Ireen van Praet,
  Natalia Vladychko, en Tinne Vroonen.

  Lees meer >> | 868 keer bekeken

 • Meer blogs >>