• De Stad en het Water

  29 juni 2024

  DE STAD EN HET WATER

  VERWACHT | 6 JULI T/M 10 NOVEMBER 2024 

  Deze zomer zie je nog nét het dak van een zinkend huis boven het wateroppervlak van de Westsingel uitsteken. Amersfoort staat nog niet onder water gelukkig. Wèl vraagt kunstenaar Willem de

  Lees meer >> | 12 keer bekeken

 • Menno Kroon Estate Cothen

  13 maart 2024

  Meet, greet and get inspired @Menno Kroon Estate Cothen

  Maart 2024

  Verscholen in het schilderachtige platteland, organiseert Estate Cothen / Menno Kroon een exclusief open huis, waar u de kans krijgt om kennis te maken en in gesprek te gaan met Menno Kroon e

  Lees meer >> | 122 keer bekeken

 • Memories in Glass

  21 oktober 2023

  Ans Bakker: memories in glass

   

  13 October 2023

  At Studio Piet Boon, our commitment to design extends beyond the realms of interiors and architecture. Recognizing the transformative power of art, our expertise also embraces consultative support for art, objects, and accessory selections. We take pride in offering bespoke art pieces, ensuring that the final interior resonates with harmony and completeness. With this philosophy at our core, we’re excited to present our collaboration with an artist whose work embodies this balance – Ans Bakker. 

  Lees meer >> | 195 keer bekeken

 • Dutch Media Week Award 2023

  18 oktober 2023


  Sahil Amar Aïssa heeft dinsdag 3 oktober de Dutch Media Week Award 2023 toegekend gekregen voor de positieve impact die hij het afgelopen jaar met zijn werk als mediamaker heeft gecreëerd. De jury noemde hem een voorvechter voor diversiteit die andermans verhaal vooropstelt en vermeldde daarbij in het bijzonder zijn BNNVARA-serie ‘Fight or Flight’ waarin hij elke aflevering twee mensen portretteert die zijn opgegroeid in hetzelfde conflictgebied. https://

  Lees meer >> | 186 keer bekeken

 • Vervoering

  28 juni 2023

  uni 2023  mijn traject Blikopener afgesloten met deze groeps eind tentoonstelling:

  Als ik droom heb ik altijd uitzicht

  Ans Bakker, Zwartsluis 1963
  www.ansbakker.nl

  Dit is vervoering

  installatie; tafel, licht, aardappelen, papier en glas

  Ik houd van landschappen. Kleine mensen in grote landschappen. Het formaat is belangrijk. Ik zie een klein mens in een onmetelijke ruimte. De afstand die het aflegt om dichterbij te komen is bepalend. Waarheen dan ook. 

  Lees meer >> | 230 keer bekeken

 • Roots - Terug in de Sluus

  20 december 2022

  Begin deze maand werd ze 59 jaar jong. Dat betekent dat ze een kleine 40 jaar geleden haar geboortedorp verliet. En nu is ze er terug. Om met haar unieke glaskunst de expositie ‘Roots’ letterlijk glans te geven.

  Glaskunst is een specialisatie geworden van Ans. In 2003 sloeg ze die weg in. En die blijkt succesvol te zijn. Als ik vraag of ze al vaak heeft geëxposeerd, verwijst ze naar haar website. Het zijn zoveel expositiemomenten- en locaties dat het inderdaad, zoals ze zelf al aangeeft, teveel is om op te noemen. Het geeft aan dat ze in haar vak een ‘bezige bij’ genoemd mag worden, maar ook een kunstenaar van wie het werk in het oog springt. In tal van galerieën en expositieruimtes in ons land is werk van Ans’ hand te vinden. In het buitenland heeft ze ook al meerdere keren haar visitekaartje achtergelaten, zoals in het Corning Museum of Glass in New York en dit jaar in het Toyoma Glass Art Museum in Japan.

  Natuur als inspiratiebron

  Deze oud-Sluziger is haar hele leven lang al bezig met kunst. Voordat ze overstapte op de glaskunst hield Ans zich bezig met het kunstzinnig en scheppend bezig zijn met andere materialen. “Vooral toegepaste kunst”, geeft ze aan. “Was in dat kader vooral druk met styling van evenementen en feesten, was vormgevend bezig.” Het huidige werk van Ans Bakker bestaat uit organische figuren en landschappen. Met name dat laatste kan als heel herkenbaar ‘Ans Bakker’ worden gezien. “Mijn inspiratie haal ik uit de natuur”, licht Ans toe. “De eeuwige natuur en dan vooral de grens tussen land en water waar de diepte onzichtbaar is en alles spiegelt.”

  Stortvloed aan herinneringen

  Ans woont tegenwoordig in Amersfoort. Op haar 21e vertrok ze uit Zwartsluis. Ze vindt het vertrouwd er nu weer terug te zijn. “Het is altijd vertrouwd, hoewel ik er een echt thuis mis. Ik zou er graag nog eens een tijdje verblijven. Misschien wel in een ‘artist in residence’ locatie.” En uit dat laatste mag je opmaken dat deze omgeving dus ook weer als een hernieuwde inspiratiebron zou kunnen dienen.

  En inspiratie opdoen in haar geboortedorp- en streek kan, zo lijkt het, ook nauwelijks een probleem zijn. Want als Ans gevraagd wordt naar haar herinneringen aan Zwartsluis, volgt er een opsomming die in lengte die van haar vele exposities minimaal evenaart of misschien zelfs wel overtreft. Een kleine selectie: “Heerlijke Kragge-tochten, kanoen, zwemmen, het riet, de klanten in de winkel van mijn ouders, schilderlessen bij Freddy Weijs, de roeimarathon naar Grouw, sigaren roken van toesebolten, het Buitenkwartier toen het nog een straat vol winkels was, de fietsen die uit onze steeg werden gestolen en die we altijd terugvonden bij de veerpont naar Genemuiden. de friet van Menger, de Shalomschool met de meesters Hobo en Knoeff. Zoveel mooie herinneringen. Het zijn flarden natuur, warmte , mensen, verf en techniek. Maar vooral de bomen, het water, de sloten en de natuur.”

  Foto: Ans Bakker: “Ik wil mijn glaslandschappen iets menselijks geven.” (Foto’s: Henk Kuik/Anja Bos)

  Artikel aangepast op Maandag 19 december 2022.

  Lees meer >> | 309 keer bekeken

 • HOME

  23 juni 2022

  Salone Del Mobile Milaan 7-12 juni 2022 Hall 7 Booth F19 Fiera Milano RHO, Milano

  Products:
  Artists: Ans Bakker, Corine van Voorbergen, Marinke van Zandwijk, Studio Molen

  Piet Boon furniture: RENS sofa, BOB fauteuil, BENTE outdoor lounge en TIMME outdoor dining.

  Wooden floors: TONE collection Piet Boon by Solidfloor
  Outdoor tiles: CONCRETE collection Piet Boon by Douglas & Jones
  Carpet: TIDE collection Piet Boon by Carpetlinq
  Heater: DISC collection Piet Boon by Heatsail
  Lighting: STACK & TRIBE Piet Boon by Maretti lightingAll products are showcased in the Piet Boon flagships stores in the Netherlands. Find your nearest dealer at pietboon.com

   

  Lees meer >> | 435 keer bekeken

 • Verwildering

  9 mei 2022

  ‘De natuur kent het grote geheim en glimlacht...’ 

  filmpje

  Victor Hugo

  In de tuinen van de voormalige tuinbouwschool van Frederiksoord, in Drenthe, laten 16 beeldend kunstenaars zich inspireren door het voortschrijden van de tijd en de kracht van de natuur die steeds weer overwint op menselijk ingrijpen.
  Een onbegonnen gevecht, lijkt het, van die kwetsbare mens.

  En toch putten vrijwel alle kunstenaars hoop uit de wetten van de natuur.

  Deze allereerste Nederlandse tuinbouwschool werd gesticht in 1883, als beroepsonderwijs voor de kinderen van de paupers die in de 52 koloniewoningen van de Kolonie van Weldadigheid leefden. De Gerard Adriaan van Swietenschool (vernoemd naar de gestorven zoon van de weldoener, Majoor van Swieten) werd een gerenommeerde en zeer geliefde tuinbouwschool, waar jeugd uit alle sociale klassen  uit Drenthe en Friesland gedegen tuinbouwonderwijs kreeg. In 2005 sloten de deuren voorgoed. De ongeveer 7 hectare tuin kwam stil te liggen. In 2020 werd een stichting in het leven geroepen om de tuinen weer nieuw leven in te blazen.
  Zo komt het dat 16 kunstenaars een heel seizoen het wel en wee van de tuinen gevolgd hebben om er uiteindelijk hun beleving van de tuinen met bezoekers te delen.
  Alle deelnemende kunstenaars worden begeleid door Francis Kilian en Lyske Gais, die samen met Stichting Bindmiddel het initiatief hebben genomen tot deze expositie. Traject Blikopener ondersteunt beeldend kunstenaars van allerlei disciplines om nieuwe stappen te nemen in hun beeldende ontwikkeling. Het avontuur in Frederiksoord is een van hun projecten.

  Lees meer >> | 423 keer bekeken

 • Ans Bakker in het tuinatelier KFHeinfonds

  30 maart 2022

  Ans Bakker in het tuinatelier

  Maart 2022     

  Sinds 1 februari werkt beeldend kunstenaar Ans Bakker in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Ans gebruikt deze periode om vanuit een leeg 'canvas', een leeg atelier nieuw werk te kunnen laten ontstaan. Drie vragen aan Ans:

  Lees meer >> | 430 keer bekeken

 • Affordable Art Fair Amsterdam

  14 oktober 2021

  Lees meer >> | 513 keer bekeken

 • Meer blogs >>