• Vervoering

  28 juni 2023

  uni 2023  mijn traject Blikopener afgesloten met deze groeps eind tentoonstelling:

  Als ik droom heb ik altijd uitzicht

  Ans Bakker, Zwartsluis 1963
  www.ansbakker.nl

  Dit is vervoering

  installatie; tafel, licht, aardappelen, papier en glas

  Ik houd van landschappen. Kleine mensen in grote landschappen. Het formaat is belangrijk. Ik zie een klein mens in een onmetelijke ruimte. De afstand die het aflegt om dichterbij te komen is bepalend. Waarheen dan ook. 

  Lees meer >> | 44 keer bekeken

 • Roots - Terug in de Sluus

  20 december 2022

  Begin deze maand werd ze 59 jaar jong. Dat betekent dat ze een kleine 40 jaar geleden haar geboortedorp verliet. En nu is ze er terug. Om met haar unieke glaskunst de expositie ‘Roots’ letterlijk glans te geven.

  Glaskunst is een specialisatie geworden van Ans. In 2003 sloeg ze die weg in. En die blijkt succesvol te zijn. Als ik vraag of ze al vaak heeft geëxposeerd, verwijst ze naar haar website. Het zijn zoveel expositiemomenten- en locaties dat het inderdaad, zoals ze zelf al aangeeft, teveel is om op te noemen. Het geeft aan dat ze in haar vak een ‘bezige bij’ genoemd mag worden, maar ook een kunstenaar van wie het werk in het oog springt. In tal van galerieën en expositieruimtes in ons land is werk van Ans’ hand te vinden. In het buitenland heeft ze ook al meerdere keren haar visitekaartje achtergelaten, zoals in het Corning Museum of Glass in New York en dit jaar in het Toyoma Glass Art Museum in Japan.

  Natuur als inspiratiebron

  Deze oud-Sluziger is haar hele leven lang al bezig met kunst. Voordat ze overstapte op de glaskunst hield Ans zich bezig met het kunstzinnig en scheppend bezig zijn met andere materialen. “Vooral toegepaste kunst”, geeft ze aan. “Was in dat kader vooral druk met styling van evenementen en feesten, was vormgevend bezig.” Het huidige werk van Ans Bakker bestaat uit organische figuren en landschappen. Met name dat laatste kan als heel herkenbaar ‘Ans Bakker’ worden gezien. “Mijn inspiratie haal ik uit de natuur”, licht Ans toe. “De eeuwige natuur en dan vooral de grens tussen land en water waar de diepte onzichtbaar is en alles spiegelt.”

  Stortvloed aan herinneringen

  Ans woont tegenwoordig in Amersfoort. Op haar 21e vertrok ze uit Zwartsluis. Ze vindt het vertrouwd er nu weer terug te zijn. “Het is altijd vertrouwd, hoewel ik er een echt thuis mis. Ik zou er graag nog eens een tijdje verblijven. Misschien wel in een ‘artist in residence’ locatie.” En uit dat laatste mag je opmaken dat deze omgeving dus ook weer als een hernieuwde inspiratiebron zou kunnen dienen.

  En inspiratie opdoen in haar geboortedorp- en streek kan, zo lijkt het, ook nauwelijks een probleem zijn. Want als Ans gevraagd wordt naar haar herinneringen aan Zwartsluis, volgt er een opsomming die in lengte die van haar vele exposities minimaal evenaart of misschien zelfs wel overtreft. Een kleine selectie: “Heerlijke Kragge-tochten, kanoen, zwemmen, het riet, de klanten in de winkel van mijn ouders, schilderlessen bij Freddy Weijs, de roeimarathon naar Grouw, sigaren roken van toesebolten, het Buitenkwartier toen het nog een straat vol winkels was, de fietsen die uit onze steeg werden gestolen en die we altijd terugvonden bij de veerpont naar Genemuiden. de friet van Menger, de Shalomschool met de meesters Hobo en Knoeff. Zoveel mooie herinneringen. Het zijn flarden natuur, warmte , mensen, verf en techniek. Maar vooral de bomen, het water, de sloten en de natuur.”

  Foto: Ans Bakker: “Ik wil mijn glaslandschappen iets menselijks geven.” (Foto’s: Henk Kuik/Anja Bos)

  Artikel aangepast op Maandag 19 december 2022.

  Lees meer >> | 107 keer bekeken

 • HOME

  23 juni 2022

  Salone Del Mobile Milaan 7-12 juni 2022 Hall 7 Booth F19 Fiera Milano RHO, Milano

  Products:
  Artists: Ans Bakker, Corine van Voorbergen, Marinke van Zandwijk, Studio Molen

  Piet Boon furniture: RENS sofa, BOB fauteuil, BENTE outdoor lounge en TIMME outdoor dining.

  Wooden floors: TONE collection Piet Boon by Solidfloor
  Outdoor tiles: CONCRETE collection Piet Boon by Douglas & Jones
  Carpet: TIDE collection Piet Boon by Carpetlinq
  Heater: DISC collection Piet Boon by Heatsail
  Lighting: STACK & TRIBE Piet Boon by Maretti lightingAll products are showcased in the Piet Boon flagships stores in the Netherlands. Find your nearest dealer at pietboon.com

   

  Lees meer >> | 213 keer bekeken

 • Verwildering

  9 mei 2022

  ‘De natuur kent het grote geheim en glimlacht...’

  Victor Hugo

  In de tuinen van de voormalige tuinbouwschool van Frederiksoord, in Drenthe, laten 16 beeldend kunstenaars zich inspireren door het voortschrijden van de tijd en de kracht van de natuur die steeds weer overwint op menselijk ingrijpen.
  Een onbegonnen gevecht, lijkt het, van die kwetsbare mens.

  En toch putten vrijwel alle kunstenaars hoop uit de wetten van de natuur.

  Deze allereerste Nederlandse tuinbouwschool werd gesticht in 1883, als beroepsonderwijs voor de kinderen van de paupers die in de 52 koloniewoningen van de Kolonie van Weldadigheid leefden. De Gerard Adriaan van Swietenschool (vernoemd naar de gestorven zoon van de weldoener, Majoor van Swieten) werd een gerenommeerde en zeer geliefde tuinbouwschool, waar jeugd uit alle sociale klassen  uit Drenthe en Friesland gedegen tuinbouwonderwijs kreeg. In 2005 sloten de deuren voorgoed. De ongeveer 7 hectare tuin kwam stil te liggen. In 2020 werd een stichting in het leven geroepen om de tuinen weer nieuw leven in te blazen.
  Zo komt het dat 16 kunstenaars een heel seizoen het wel en wee van de tuinen gevolgd hebben om er uiteindelijk hun beleving van de tuinen met bezoekers te delen.
  Alle deelnemende kunstenaars worden begeleid door Francis Kilian en Lyske Gais, die samen met Stichting Bindmiddel het initiatief hebben genomen tot deze expositie. Traject Blikopener ondersteunt beeldend kunstenaars van allerlei disciplines om nieuwe stappen te nemen in hun beeldende ontwikkeling. Het avontuur in Frederiksoord is een van hun projecten.

  Lees meer >> | 219 keer bekeken

 • Ans Bakker in het tuinatelier KFHeinfonds

  30 maart 2022

  Ans Bakker in het tuinatelier

  Maart 2022     

  Sinds 1 februari werkt beeldend kunstenaar Ans Bakker in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Ans gebruikt deze periode om vanuit een leeg 'canvas', een leeg atelier nieuw werk te kunnen laten ontstaan. Drie vragen aan Ans:

  Lees meer >> | 246 keer bekeken

 • Affordable Art Fair Amsterdam

  14 oktober 2021

  Lees meer >> | 313 keer bekeken

 • High Tide Nieuwsbrief

  11 september 2021

  Lees meer >> | 313 keer bekeken

 • HIGH TIDE -New Work

  12 augustus 2021

  New work: High Tide

  I try to express the fragility of the landscape. A unity with ourselves.
  As part of the landscape. We are the landscape. I want to give it something human, something tangible, something enlightening, something that calls for tenderness, for affection, for touch and for cherishing. Feelings that I also experience in the silence of the landscape. In the daily noise and fast-paced economy, I sometimes lose it, and can pick it up again through this work.

  I translate what I see and experience and try to do so as purely as possible. That is my duty to extract the highest possible value from it and to transform it into form, into glass. It develops with time and will therefore always change. Sometimes I come very close, that is very special, it opens your heart and you are touched. And sometimes it is a way to it.

  Thes new works Appear on my website at the first of september. 
  invitations for exhebitions and artfairs are very welcome.
   

  Lees meer >> | 353 keer bekeken

 • 2022 VN Jaar van het glas

  26 mei 2021

  VN Resolutie aangenomen: 2022 VN Jaar van het glas

  Jaar van het glas

  Op 18 mei heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met het aannemen van Resolutie L84 2022 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Glas. Daarmee is het de glassector verenigd in de ‘Community of Glass Associations’ gelukt de VN ervan te overtuigen dat glas op velerlei gebied een belangrijke schakel is in ons dagelijks leven. De afgelopen zestig jaar heeft de VN een grote variatie aan Internationale Jaren uitgeroepen. Deze resoluties hebben professionele instellingen, musea, tijdschriften en de academische wereld bij elkaar gebracht en de samenleving gestimuleerd. Recente voorbeelden zijn het Internationale Jaar van de Astronomie (2009), het Jaar van de Chemie (2011) en het Jaar van het Licht (2015).

  De ‘Community of Glass Associations’ is een initiatief van de Italiaanse glasmachinefabrikanten. Ze bestaat uit glasverenigingen en (vak)tijdschriften op het gebied van glas. De Comminity verenigt een dertigtal internationale glasorganisaties waaronder Vakgroep GLAS. De community geeft aan dat de ‘ongeëvenaarde veelzijdigheid en technische mogelijkheden van glasachtige materialen hebben de afgelopen decennia tal van culturele en wetenschappelijke vooruitgang bevorderd. Het Jaar viert de essentiële rol die glas heeft en zal blijven spelen in de samenleving. Het zal het technologische, wetenschappelijke en economische belang onderstrepen van dit vaak onzichtbare transparante en faciliterende materiaal. Een materiaal dat aan zoveel technologieën ten grondslag ligt. En een materiaal dat de ontwikkeling van rechtvaardiger en duurzamere samenlevingen kan vergemakkelijken om de uitdagingen van de globalisering het hoofd te bieden. Het is ook een belangrijk medium voor kunst en haar geschiedenis is een integraal onderdeel van die van de mensheid.’

  Lees meer >> | 399 keer bekeken

 • Atelier leegverkoop vanaf 11september 2020

  4 september 2020

  ATELIER  LEEGVERKOOP september 2020

  Vanaf vrijdag 11 september 2020 alléen op afspraak ivm corona maatregelen.
  Even een belletje of een appje om een tijd te reserveren zodat je alleen of met je gezel kan komen kijken, snuffelen en vooral kopen. Het is allemaal echt goedkoop. 
  Ik verkoop mn vele rekwisieten en spullen die me lief waren maar nu weg mogen.Kasten, werktafels, props, vazen, vintagespullen, recycleglas, veel oma's vintage glaswerk, vitrinekasten, stoelen, schilderijen, krukjes, ijzermateriaal, vilt,
  Ouder glaswerk is  afgeprijsd en zal via social media uitlichten.
  *Mijn bestaande nieuwste glasobjecten o.a “Zeeuws licht” zijn niet!!! in de uitverkoop. Deze verhuizen mee naar een nieuwe schone werkplek en galerie. Het komende jaar ga ik me specialiseren in geblazen glas en het Zeeuws Licht

  Lees meer >> | 567 keer bekeken

 • Meer blogs >>