‘De natuur kent het grote geheim en glimlacht...’ 

filmpje

Victor Hugo

In de tuinen van de voormalige tuinbouwschool van Frederiksoord, in Drenthe, laten 16 beeldend kunstenaars zich inspireren door het voortschrijden van de tijd en de kracht van de natuur die steeds weer overwint op menselijk ingrijpen.
Een onbegonnen gevecht, lijkt het, van die kwetsbare mens.

En toch putten vrijwel alle kunstenaars hoop uit de wetten van de natuur.

Deze allereerste Nederlandse tuinbouwschool werd gesticht in 1883, als beroepsonderwijs voor de kinderen van de paupers die in de 52 koloniewoningen van de Kolonie van Weldadigheid leefden. De Gerard Adriaan van Swietenschool (vernoemd naar de gestorven zoon van de weldoener, Majoor van Swieten) werd een gerenommeerde en zeer geliefde tuinbouwschool, waar jeugd uit alle sociale klassen  uit Drenthe en Friesland gedegen tuinbouwonderwijs kreeg. In 2005 sloten de deuren voorgoed. De ongeveer 7 hectare tuin kwam stil te liggen. In 2020 werd een stichting in het leven geroepen om de tuinen weer nieuw leven in te blazen.
Zo komt het dat 16 kunstenaars een heel seizoen het wel en wee van de tuinen gevolgd hebben om er uiteindelijk hun beleving van de tuinen met bezoekers te delen.
Alle deelnemende kunstenaars worden begeleid door Francis Kilian en Lyske Gais, die samen met Stichting Bindmiddel het initiatief hebben genomen tot deze expositie. Traject Blikopener ondersteunt beeldend kunstenaars van allerlei disciplines om nieuwe stappen te nemen in hun beeldende ontwikkeling. Het avontuur in Frederiksoord is een van hun projecten.

Deelnemende kunstenaars: Andrea Hofsteede, Angela Jongerius, Ans Bakker, Bouwien Bonkes, Els Koelewijn, Erna Simis, Geertje Wezelman, Janny Mensen, Jeannet Wevers, Joke Visser, Marjan Beumer, Marjan Kok, Marleen Remy, Miranda Bosman, Nina Veluwenkamp, Rineke Bootsma

Data: 4,5/11,12/18, 19/25, 26 juni

Wij zijn aanwezig op za en zo dagen van 13.00-17.00 uur

De tuinen zijn gratis dagelijks  toegankelijk.
De tuinbouwschooltuin maakt onderdeel uit van de Koloniën van Weldadigheid.

Meer informatie, kijk op www.trajectblikopener.nl/verwildering

De expositie is mede tot stand gekomen door steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Adres: De Tuinbouwschooltuin, Majoor van Swietenlaan 15, 8382CE Frederiksoord
Parkeren buiten de hekken svp.