• De Oesterkeet

  26 januari 2018

  De Oesterkeet is een Short-Art-Stay. (SAS)
  Een klein Kunstverblijf (mini-galerie) waar je even kunt vertoeven. 
  Om een indruk te krijgen van de ideeën en de kunstwerken van kunstenaar kun je in de wereld van de maker duiken. Je krijgt zicht op de schepping van de kunstwerken en de wereld die voorafgaat aan de glasobjecten van Ans Bakker. Een inkijkje in het leven, de afzondering en de inspiratieplaatsen van de kunstenaar. Laat je op dezelfde manier beïnvloeden door de natuur, het landschap van de Oosterschelde en het "Zeeuwse Licht"
  Geniet van je S.A.S (Short Art Stay) "De Oesterkeet". 
  De S.A.S biedt ruimte om zelf tot inspiratie te komen.
  Nogal wiedes dat deze "Oesterkeet" een kunstwerk op zich is en een schat aan unieke parels herbergt waar je graag tussen wilt vertoeven (en ook allemaal te koop zijn)
  De ideeen, de kunstobjecten, de meeste materialen, zelfs de keet is er al.
  Maar zoals je ziet moet deze nog verbouwd worden.Met crowdfunding "Voordekunst" hoop ik dat dit project spoedig tot stand kan komen met jou hulp. En om de snelheid erin te houden ben ik p zoek naar een paar vrijwilligers die samen met mij de keet kunnen verbouwen. Stuur me een mail voor meer info. Je hoort snel meer....:)Ik hoop dat je me wilt steunen.

  Lees meer >> | 760 keer bekeken

 • Glasmuseum Coesfeld

  3 september 2017

  Heel blij dat ik mn werk "Ode aan de Oosterschelde" niet meer hoef te verhuizen naar een gallery want het is verkocht aan het Glasmuseum Ernsting Stiftung Alter Hof Herding in Coesfeld. Gisteren tijdens de tentoonstelling -Glas aus Belgien- werd ik blij verrast met de rode sticker bij mn werk. Er werden in totaal 13 werken van de tentoonstelling aangekocht door het museum. 

  Het is een prachtige tentoonstelling met werk van 14 kunstenaars die hun opleiding hebben gevolgd aan het IKA Glasafdeling Instituut voor Kunst en Ambacht te Mechelen BE.

  Deelnemende glaskunstenaars:
  Ans Bakker, Thérèse Bouwens-van Herwaarden,
  Chris de Bok, Marre Geesink, Krista Israel, Anne Notebaert, Wilma van Rees, Rini Ronckers, Myriam Thomas,
  Ingrid van Kelder, Ton van Looijen, Ireen van Praet,
  Natalia Vladychko, en Tinne Vroonen.

  Lees meer >> | 896 keer bekeken

 • Home

  9 augustus 2017

  Dag Zomer, welkom later.

  Sand, seaweed, stones and my shadow. 
  Thrown into the lap, one with nature, one with sea. 
  The long time Child is home

  Ans Bakker

  Lees meer >> | 652 keer bekeken

 • Klaar! (Kunst en Varen 4)

  2 april 2017

  Nog een kleine 2 weken te gaan voor mn object wordt geplaats in de grach van Amersfoort. Er zijn nog heel wat veranderingen gemaakt om te zorgen dat het een veilige tocht wordt.:)Zaterdag 15 april gaat ze te water en kun je alvast de opbouw meemaken. tot gauw:)

  Ans Bakker
  Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven!
  2017
  glas

  Oorspronkelijk was een Heilig Huisje een kapelletje, maar later werd het ook een schertsende uitdrukking voor een café, waar men het slappe bier kon drinken dat vanaf de Middeleeuwen onze nationale volksdrank was. Ans Bakker koos dit gegeven als uitgangspunt voor haar werk. 

  Amersfoort kende vanaf de Middeleeuwen een bloeiende bierindustrie. Op het hoogtepunt waren er rond de 350 brouwerijen in de stad. Er waren opvallend veel vrouwen betrokken bij het brouwproces. Niet alleen als knecht, maar ook als eigenaresse van een brouwerij. Brouwen was vrouwenwerk. 

  De meeste brouwerijen stonden aan de Langegracht en Kortegracht. Zo kon men snel aan (vervuild!) water voor het bier komen en konden biervaten makkelijk vervoerd worden. Vanaf de 18e eeuw werd gebruik gemaakt van zuiver bronwater, dat tot op de dag van vandaag uit de buitengebieden naar de stad stroomt.

  In ‘Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven!’ staan de bierglazen en borsten voor vruchtbaarheid en de zuivere liefde, een van de belangrijkste heilige huisjes in ons leven. Een huisje waar we maar beter niet teveel aan kunnen tornen.

   

  Lees meer >> | 732 keer bekeken

 • Passie pensioneert nooit!

  10 maart 2017

  Leuk artikel van allemaal 50 plussers die gepassioneerd bezig zijn:) Dank Jan van Opstal!

  Lees meer >> | 862 keer bekeken

 • De liefde (Kunst en Varen 3)

  1 maart 2017

  ​“De liefde schenkt volle glazen die nooit lessen”
   


  Sinds een week of 2 kan ik mijn oven weer gebruiken! Mijn buur is verhuisd.

  Ruim anderhalf jaar had ik een buur die met grote gewichten de vloer van het hele pand deed lang deed schudden……onmogelijk om te stoken.


  Dan kan ik nu eindelijk starten met het smelten van mijn nieuwe project, de glazen:!!

  De stalen mallen zijn klaar, de oven staat aan, en alles klopt!

  De bierglazen versmelt ik tot borsten om zo de symboliek van de liefde en scheppende kracht weer te geven. Al die glazen samen vormen een kroonluchter die een mooie plek krijgt bij "Kunst en Varen" te zien vanaf 1 mei t/m 31 oktober 2017.

   

  Vandaag bezocht  ik in Utrecht het Catharijne Convent, de tentoonstelling Maria en zocht naar de borsten van Maria. Opvallend was dat Maria amper te zien was met ontblote borsten. 

  Ik vond 1 klein beeldje van Maria Lactans uit 1350 en dit prachtige schilderij..(even de naam van de naam kwijt, wie weet het?)

   

  Amersfoort was sinds de Middeleeuwen honderden jaren een echte bierstad. De vele brouwerijen in Amersfoort gebruikten de Lange- en Korte-gracht als bron voor brouwwater. Pas in de 18de eeuw werd het zuivere Amersfoortse bronwater gebruikt. 

  Een cafe werd ook wel een heilig huisje genoemd. Oorspronkelijk was een Heilig Huisje een kapelletje. Bij uitbreiding werd het ook een schertsende uitdrukkingvoor een café.

  Wie op bedevaart ging en onderweg bij alle heilige huisjes aanlegde, kwam uiteindelijk behoorlijk beschonken in het bedevaartsoord aan, of zelfs helemaal niet. Slap bier was van de Middeleeuwen tot in de 17de eeuw de volksdrank.

   

  wordt vervolgd:)

   

   

  Lees meer >> | 732 keer bekeken

 • Heilige huisjes op het water - Kunst en Varen ( 2)

  10 februari 2017

  "Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven".
   
  "Sharing Abundance"

  Kunst & varen – heilige huisjes

  Kunst & varen is een kunstroute langs de grachten van Amersfoort, dwars door het historische centrum. In een boot van Waterlijn geniet u al varend van kunst in de stad en krijgt u uitleg van een verteller. Ook wie zich lopend of fietsend door de stad verplaatst kan de route volgen. Het thema van Kunst & varen 2017 is ‘heilige huisjes’. Net als de kunstenaars van De Stijl destijds, laten hedendaagse kunstenaars zien dat er nog heel wat heilige huisjes zijn die op de schop kunnen.
  De voorbereiding voor "Kunst en Varen 2017" is in volle gang. Vanaf 29 april t/m 29 oktober kun je vanaf het water de kunst langs de kaden bekijken.

  De Bierpullen druppelen binnen:) voor mijn object/ bijdrage aan de KunstVaarRoute Amersfoort voorjaar 2017. Met dank aan Waterlijn Rondvaarten Amersfoort, Katjuscha OtteHerman Dummer en Lidy Bartels van de Kringloopwinkel Zwaaikom Dank! (Ik kan nog veel meer bierpullen gebruiken:))mocht je nog wat hebben staan?) Inmiddels heb ik met hulp van de geweldige Kringloop Zwaaikom al 100-tallen prachtige glazen bierpullen verzameld! Dankjewel Kringloop!

  De stalen mallen voor het versmelten van het glas worden nu gemaakt en volgende week gaat de oven aan met de eerste rondborstige proef-glazen.

  Dit is de plek in de Amersfoortse grachten waar mijn werk voor de Waterlijk Kunst Vaar Route komt te hangen.
  Ter hoogte van Het Sprenkel (ICI Paris in de stad) in de Langestraat hoek Zuidsingel waar je onderdoor vaart voordat je op de plek komt.

  "Daar waar de liefde zichzelf schenkt zal je levenslustig worden als je het Liefdes-glas durft te heffen"
  Wordt vervolgd...lees m'n vorige blog: "Kunst en Varen 2017
  voor meer info: Kunst en Varen-Heilige Huisjes

  Lees meer >> | 890 keer bekeken

 • O-LOVE

  28 januari 2017

  In de nieuwe Kroonluchters "O-LOVE"
  hebben de Oesters van Yerseke eindelijk hun plek gevonden.De plek waar we s'zomers een bron van inspiratie opdoen, waar we zo van houden en waar we altijd thuis zijn.

  specificaties:
  afmetingen: Ø 60 x 250 (h) cm
  afmetingen: Ø 60 x 100 (h) cm
  afmetingen: Ø 40 x 70 (h) cm

  materiaal: Oesterschelpen, koper en glazen kralen.
  wit gelakt stalen pendel en frame
  elecktra: E27 LED 6 watt

  Ik heb veel mooie ervaringen in Zeeland door de rust en de stilte.
  Onderstaande woorden schreef ik zomer 2016 tijdens onze vakantie in Yerseke. We reden op een donkere regenachtige dag een dorp verderop aan de Oosterschelden naar Krabbendijke.

  Ik ben vertrouwd met "binnenblijven" als het regent. Maar wanneer ik na een gesloten deur de zomer-regen warm tegemoet loopt komt mn jeugd tevoorschijn. Het licht, de kleuren en de geuren zijn nooit uit mn waaier verdwenen. Ik was het gewoon vergeten. Wat een schoonheid kleurt m'n grijs begonnen middaglaat. De kust van Krabbendijke, vijf kilometer verder, en de jeugd opent haar gezicht in een liefdevol landschap.

  Lees meer >> | 788 keer bekeken

 • Kunst en Varen 1-2017 Amersfoort

  3 januari 2017

   

  Heilige Huisjes-Kunst-Vaar-route- Amersfoort

   

  Kunstwerk idee Ans Bakker

   

  De Kunstvaarroute is een grote buitententoonstelling in en om de middeleeuwse grachten van Amersfoort. Wie meevaart met Waterlijn of langs het water loopt, ziet kunst op verrassende locaties.


  Oorspronkelijk was een Heilig Huisje een kapelletje.

  Bij uitbreiding werd het ook een schertsende uitdrukkingvoor een café.

  Wie op bedevaart ging en onderweg bij alle heilige huisjes aanlegde, kwam uiteindelijk

  behoorlijk beschonken in het bedevaartsoord aan, of zelfs helemaal niet.

  Slap bier was van de Middeleeuwen tot in de 17de eeuw de volksdrank.

  Amersfoort had een grotebierindustrie. De brouwerijen stonden voornamelijk aan de Korte- en Langegracht,

  omdat ze het grachtwater nodig hadden.Pas in de 18de eeuw werd het zuivere Amersfoortse bronwater gebruikt.

   

  Amersfoort was sinds de Middeleeuwen honderden jaren een echte bierstad.

  De vele brouwerijen in Amersfoort gebruikten de Lange- en Kortegracht als bron voor brouwwater.

  Langs dewaterkant werden hijsbomen put-stoelen of sprengels genoemd) geplaatst om het ophalen van het water tevergemakkelijken.

  Het Sprengel is een inrichting (een emmer aan een ketting om water te putten uit een

  stadsgracht, te gebruiken als spoelwater en bluswater. Die brouwerijen hadden kelders met ondergrondse

  gangen tot aan de gracht. Schepen konden daardoor gemakkelijk laden (vaten bier) en lossen(graan, hop en

  turf). Ligging aan het water was ook belangrijk, omdat dan het water voorde bereiding van het bier letterlijk

  voor de deur stroomde.

   

  Een bokaal (van het Italiaanse Boccale is een grote drinkbeker of kom van metaal

  (bijvoorbeeld goud, zilver of tin), hout, klei, glas of ander materiaal met een wijde mond en een voet, die

  gebruikt wordt sinds de middeleeuwen. Bokaal is in België een verzamelnaam voor een bepaalde soort

  bierglazen. Een bierglas is een bokaal wanneer het glas een grote brede bolvorm kent en een steel met voet

  heeft.

  Ik werk het liefst met glas als dat mogelijk is voor de Kunst-vaar-route.

  In ben in het verleden van het water van Amersfoort gedoken maar ook in mijn eigen verleden opzoek naar het allereerste contact met water en het drinken.

   

  Ik heb de plaats bekeken waar mijn object zou kunnen hangen en het wordt een uitzonderlijke plek:)

  Ik was verbaasd over de schoonheid van de stad Amersfoort vanuit dit perspektief vanaf de boot.

  Voor dit "Schepsel"-Heilige Huisje, ben ik op zoek naar alle soorten bierbekers/pullen

  gebruikt of niet die afkomstig zijn van bewoners uit Amersfoort, of verder....:)

  Bij de kringloop Zwaaikom (vroeger een glasblazerij:) heb ik al diverse modellen verzameld maar nog lang niet genoeg. 

   

  Ik ga de glazen bewerken door te zandstralen/graveren, en te versmelten om

  een heilg huisje te bouwen waarin een afbeelding van mijn "Heilg Thuisje"…dat wil ik nog

  verder uitzoeken. (wellicht het proces van het thuisvoelen in amersfoort als nieuwlander en

  van nog verder) 

  (Misschien toch een nest/vorm om ook de duiven bij het Sprengel een thuis te bieden)

  Het idee moet ik nog verder uitwerken. Maar het “heilig (t)huisje” krijgt steeds meer

  vorm.

  Ik kijk uit naar volgende week waar misschien de plaatsen worden bepaald, en alle ideeën

  worden besproken.

  zie hieronder de foto’s van het eerste idee

  groeten,

  Ans Bakker

   

   

  Lees meer >> | 294 keer bekeken

 • Shine your Light:)

  6 oktober 2016

  Als de avonden echt weer langer worden, de ondergaande zon het avondeten beschijnt, we niet meer buiten eten maar met een lichtje aan de keukentafel het seizoen vervolgen, steek ik graag een paar kaarsen aan, het liefst lange tafelkaarsen in mijn kandelaars. 

  Kandelaars, Smaragdjes, Azuurtjes,Goudlokjes en meer soorten. Recycling glas, handbeschilderd en gezandstraald. Hoogte ± 20-35 x 10-15 cm doorsnede. Vanaf 85 euro
  Straks (november)te koop bij het EEMHUIS kunstuitleen Amersfoort,  in Nijkerk bij Galerie Polhus en al vanaf 18 september te koop bij Kunstwinkel Stark in Amersfoort. Vanaf 1 november 2016 ook te koop in de Webshop.

  Lees meer >> | 833 keer bekeken

 • Meer blogs >>