Nog een kleine 2 weken te gaan voor mn object wordt geplaats in de grach van Amersfoort. Er zijn nog heel wat veranderingen gemaakt om te zorgen dat het een veilige tocht wordt.:)Zaterdag 15 april gaat ze te water en kun je alvast de opbouw meemaken. tot gauw:)

Ans Bakker
Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven!
2017
glas

Oorspronkelijk was een Heilig Huisje een kapelletje, maar later werd het ook een schertsende uitdrukking voor een café, waar men het slappe bier kon drinken dat vanaf de Middeleeuwen onze nationale volksdrank was. Ans Bakker koos dit gegeven als uitgangspunt voor haar werk. 

Amersfoort kende vanaf de Middeleeuwen een bloeiende bierindustrie. Op het hoogtepunt waren er rond de 350 brouwerijen in de stad. Er waren opvallend veel vrouwen betrokken bij het brouwproces. Niet alleen als knecht, maar ook als eigenaresse van een brouwerij. Brouwen was vrouwenwerk. 

De meeste brouwerijen stonden aan de Langegracht en Kortegracht. Zo kon men snel aan (vervuild!) water voor het bier komen en konden biervaten makkelijk vervoerd worden. Vanaf de 18e eeuw werd gebruik gemaakt van zuiver bronwater, dat tot op de dag van vandaag uit de buitengebieden naar de stad stroomt.

In ‘Drink van de liefde opdat je dronken wordt van het leven!’ staan de bierglazen en borsten voor vruchtbaarheid en de zuivere liefde, een van de belangrijkste heilige huisjes in ons leven. Een huisje waar we maar beter niet teveel aan kunnen tornen.

 

Reageer op dit bericht